Nieuws Terug

Warming Up 2023 aftermovie

In 2022 vond Warming Up Festival plaats in de heetste oktobermaand ooit, in 2023 was het zo ongeveer de natste maand. Bijna leek het code rood te worden afgelopen week, we zagen de krantenkop al voor ons; "Opening van klimaatfestival geannuleerd wegens klimaatverandering." Gelukkig werd dit geen werkelijkheid maar verwelkomden we maar liefst 4.000 bezoekers!

Recap festival

We zijn ongelooflijk blij dat jullie erbij waren. Een week lang was er aandacht voor klimaatrechtvaardigheid door middel van kunst en cultuur. Samen met 75 programmapartners presenteerden we meer dan 50 programma’s vol muziek, kunst, verhalen, gesprekken, vergezichten en praktische workshops. Er is geïnspireerd, gelachen, gehuild, troost gevonden, geconnect, gesproken, geraakt en geliefd. We hopen dat het een superspreading event was van goede ideeën, energie en nieuwe ontmoetingen. Bekijk de aftermovie! We blikken hier nog eens terug op de prachtige hoogtepunten, programma's en doorbraken van deze editie.

Theatermaker Anoek Nuyens sloot tijdens de openingsavond middels een 'fan-pleidooi' een verbond met Bart van den Hurk, covoorzitter van het IPCC. Over moreel moedig moeten zijn, vanuit de kunsten gaf Anoek Nuyens ook een boodschap mee aan Bart van den Hurk richting de komende internationale klimaatconferentie. Luister het audiofragment hier

De Warming Up Kunstroute was te gek. Heb je 'm gemist? Geen paniek! Een groot deel van alle kunstwerken blijven de komende tijd nog te zien op het Tolhuistuin-terrein. Dus kom vooral een kijkje nemen. 

Klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp gaf op de industry bijeenkomst een crashcourse klimaatverandering voor de kunst en cultuursector, hij speelt de komende tijd de voorstelling Overvloed samen met Patrick Nederkoorn. 

Inmiddels verklaren meer dan 80 cultuurprofessionals de klimaatnoodtoestand en ondertekenen het manifest TE ZIJN OF NIET TE ZIJN om in de komende kunstenplanperiode [2025-2028] het klimaat prioriteit te geven. Deel ‘m vooral! Via de link zijn allerlei suggesties te lezen om het klimaatthema in je werk mee te kunnen nemen. Thomas Lamers schreef er een mooi opiniestuk over in de Theaterkrant.

Online platform Joop schreef een verslag van het gesprek van Carice van Houten en Rupert Read. Nieuwsgierig naar meer? Deze week verschijnt er een heel tijdschrift gecureerd door Carice van Houten, de JAN. 

Puck van Dijk organiseerde een filosofisch gesprek tijdens Warming Up Festival, een gesprek over ons eigen gedrag en de overtuigingen die hieraan ten grondslag liggen. We pellen de gedachten af rondom de vraag: ‘wanneer doe ik het goed?’ In plaats van je mening te ventileren en in je echo chamber te blijven hangen, verkennen we samen wat het ‘goede’ is en welke wijsheid we hieruit kunnen gebruiken in ons eigen leven. Nieuwsgierig voor jezelf of jouw organisatie? Zie hier aankomend programma bij Tolhuistuin. Of neem direct contact op met Puck van Dijk.

Zin om nog even door alle foto's heen te scrollen? Check ze hier.

Het Loket

Tijdens het festival was er ook een belangrijke nieuwsaankondiging. Tolhuistuin opent namelijk 'Het Loket'. Een subsidie-netwerkprogramma dat 45 kleinschalige, laagdrempelige, bottom-up projecten uit Amsterdam Noord gaat ondersteunen. Gericht op duurzaamheid, klimaatrechtvaardigheid en klimaatadaptatie, om bij te dragen aan heus draagvlak voor verandering. Nieuwsgierig of wil jij je aanmelden? Lees hier meer.