Programma Terug

Beyond quick fixes

  • Talk
  • Q&A
  • English
10 november

Als vervolg op de Warm Data Lab workshop van Nora Bateson, gaat Nora Bateson in gesprek met NRC-journalist Wouter van Noort over de grote vragen van deze tijd: hoe gaan we om met de grote transities van nu? Wat zijn de uitwegen uit onrust en onmacht? Hoe kun je zonder quick fixes toch bijdragen aan een betere wereld? En hoe omarm je de chaos?

  • -
    Zonzij, Tolhuistuin
    Dagticket €15
    Koop kaarten

This interview is in english.

Klimaatverandering, ecologische crisis, polarisering: de wereld is complex en verandert in een adembenemend tempo. Het kan verwarrend zijn om je rol hierin te begrijpen. Wat is een passend antwoord op de 'polycrisis', zowel individueel als collectief? Dit is waar het werk van Nora Bateson om draait: filmmaker, schilder, onderzoeker van complexiteit, en schrijver. Zij pleit voor een radicaal andere benadering van maatschappelijke problemen. Volgens Bateson is de westerse manier om met problemen om te gaan vaak juist de bron van nieuwe problemen. De gevolgen worden vaak gezien als de oorzaak: de arts behandelt bijvoorbeeld de stress van het werkende leven, terwijl de politieagent vaak degene straft die eigenlijk kampt met een psychische aandoening.

In zulke gevallen ligt het werkelijke probleem in een andere context dan waar de oplossing op is gericht. Het is volgens Bateson dan ook geen verrassing dat deze te simplistische 'oplossingen' leiden tot nieuwe problemen, die op hun beurt weer 'opgelost' moeten worden. Dit creëert een eindeloze cyclus van quick fixes die alleen maar meer problemen veroorzaken, waardoor een samenleving uiteindelijk vastloopt. Om aan deze vicieuze cirkel te ontsnappen, is het tijd voor wat Bateson een "systeembril" noemt. Deze bril helpt je te kijken naar de interacties tussen problemen, en naar de relaties tussen mensen en hun omgeving. Bovendien maakt deze blik je bescheiden over wat er überhaupt snel opgelost kan worden.