Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn duurzaamheid en klimaatrechtvaardigheid heel verschillend. Duurzaamheid richt zich vooral op 'groene groei' en innovatie in consumptie. Klimaatrechtvaardigheid daarentegen gaat over het bestrijden van ongelijkheid en kapitalisme.
Het vraagt om een bredere kijk op de klimaatcrisis, die verschillende vormen van onrecht en de invloed van koloniale en neokoloniale geschiedenis meeneemt, en die grenzen overstijgt. In Nederland en het Westen kijken we vaak alleen naar lokale problemen vanuit het perspectief van de groene consument. Hoe kunnen we dat veranderen en meer leren over klimaatrechtvaardigheid? Hoe kun je echt klimaatrechtvaardig handelen?
Kom en leer dus hoe je échte impact kunt maken
De talkshow biedt je kennis en praktische tips om met deze vragen aan de slag te gaan.
Sprekers
Daphina Misiedjan, jurist en universitair docent aan Erasmus Universiteit, gespecialiseerd in mensenrechten en milieurecht. Interview: Water is een machtsmiddel.
Darko Lagunas, sociaal-ecologisch onderzoeker (voorheen bij Fawaka) en auteur van Westerse duurzaamheid heeft niets met de natuur te maken en Duurzaam leven is alleen weggelegd voor de elite op OneWorld.
Shivant Jhagroe, sociaal wetenschapper en assistent professor aan de Universiteit Leiden, auteur van het in november te verschijnen boek Voorbij duurzaamheid: Op weg naar een ecorechtvaardige samenleving, en schrijver van dit artikel op OneWorld: Kap met duurzaamheid, wees rechtvaardig.