Nieuws Terug

Warming Up ’23 Talkshows over klimaat en democratie

Tijdens de Warming Up 2023 Talkshows gaat het over de vraag hoe democratie en klimaat zich tot elkaar verhouden. Zaterdag gaat het over het demonstratierecht met Amir Niknam van politie Nederland en Amnesty International. Zondag over het burgerberaad met verschillende politieke partijen en Eva Rovers, schrijver en directeur Bureau Burgerberaad. Onze host is Bahram Sadeghi en natuurlijk is er volop live muziek! De talkshows zijn gratis toegankelijk. 

Zaterdag


Op zaterdag gaat de Warming Up Talkshow specifiek over het demonstratierecht. Het is een onderwerp dat veel in het nieuws is geweest mede vanwege de A12-blokkade door Extinction Rebellion. We gaan in gesprek met o.a. Marjolein Kuijers van Amnesty International en Amir Niknam van de Nationale Politie.

Amir Niknam sprak laatst openhartig in een interview in Trouw welke dilemma’s hij ervaart als politieman die ook de A12-blokkade steunt van Extinction Rebellion. En welke rol zijn Iraanse achtergrond daarin speelt. Zijn interview leverde een grote stroom van reacties op. Intussen waarschuwen mensenrechtenexperts zoals Amnesty International voor het steeds hardhandigere optreden van verschillende Europese landen tegen klimaatprotesten. Er is "alarmerend bewijs van criminalisering, intimidatie, stigmatisering en negatieve retoriek tegenover milieuactivisten", aldus Amnesty International. Dit is precies het onderwerp waar Marjolein Kuijers zich in haar werk bij Amnesty International mee bezig houdt. 
Er is live muziek van Suzie Hagens, Juno van Heemstra en Jacht

Za 4 november | 17.00-17.45u | IJzaal, Tolhuistuin | gratis entree

Zondag

Op zondag is er een verkiezingsdebat. Het kabinet is gevallen, maar het klimaat wacht niet. Hoe nu verder? In de talkshow vragen we aan de hoofdrolspelers rond het nationale burgerberaad klimaat hoe het er nu voor staat.

Eind juni stemde de Tweede Kamer in met dit burgerberaad, maar een week later viel het kabinet. Wat betekent dit? Kunnen we in 2024 eindelijk een burgerberaad klimaat verwachten en zo ja: zullen de uitkomsten door de nieuwe Kamer en kabinet serieus worden genomen? Wat kunnen wij als inwoners doen om te zorgen dat het burgerberaad er echt komt en opvolging krijgt?

Op zondag gaan we in gesprek met politici van verschillende politieke partijen, waaronder Christine Teunissen (PvdD), Carline van Breugel (D66) en Suzanne Kröger (PvdA/GroenLinks). Eva Rovers, schrijver en directeur Bureau Burgerberaad is tafeldame. 
Met live muziek van Marise den Bakker.  

Zo 5 november | 17.00-17.45u | IJzaal, Tolhuistuin | gratis entree